لیست محتوایی که در این صفحه می خوانید
تحلیل آنچین یا تحلیل درون زنجیره ای یا تحلیل بلاکچینی که با اسم on-chain نیز نشان داده می شود، زمینهی تحلیلی نوظهوری است که عوامل بنیادی بازار ارز دیجیتال را برای بهبود تصمیمات مرتبط با سرمایه گذاری و معامله گری در نظر میگیرد. توسعه و کاربرد این ایده برای معاملهگرانی که میخواهند از اطلاعات بلاک چین عمومی به منظور تقویت بالقوهی استراتژیهای معاملاتی و مدیریت معاملات خود استفاده کنند، نوید بخش است.
احتمالا غالب ترین شکل تحلیل در معاملات ارزهای دیجیتال، مطالعه پرایس اکشن یا حرکات قیمت، یا بهعبارت دیگر تحلیل تکنیکال است. با این وجود استفاده از اطلاعات گسترده ای که توسط بلاک چین های عمومی مانند بیت کوین و اتریوم فراهم میشود، میتواند چشم انداز منحصربه فردی را ارائه دهد که برای دارایی های سنتی غیر ممکن است و میتواند تحلیل های دیگر را تکمیل کند.
تحلیل آنچین یا درون زنجیره ای On Chain چیست؟
رمز ارزها اولین مجموعه دارایی هستند که در آن ها میتوان داده های مربوط به سرمایه گذاران را به صورت گسترده از دفاتر کل عمومی هر رمز ارز استخراج کرد. این داده ها شامل همه فعالیت های درون زنجیره ای از ابتدای تاسیس رمز ارز مورد نظر است.
از آن جایی که بلاکچین ها گنجینه ای از داده های مالی تغییر ناپذیر و با دسترسی آزاد هستند، می توانیم از طریق بررسی و مطالعه این داده ها، به احساسات و رفتار سرمایه گذاران پی ببریم و معیارهای فعالیت اقتصادی در این شبکه ها را مشخص کنیم. تحلیل درون زنجیره ای بهجای تکیه بر تبلیغات، احساسات و یا تحلیل تکنیکال، یک رویکرد تحلیل بنیادی محسوب میشود. تحلیل آنچین برای بررسی روندهای تاریخی حرکت قیمتی یک ارز خاص یا مقایسه ارزش چند رمز ارز با همدیگر به کار میرود.
ارزش یک رمز ارز خاص مانند بیت کوین از دو بخش زیر تشکیل میشود: ارزش سوداگرانه و ارزش ذاتی. تحلیل آنچین کمک می کند با استفاده از – برای مثال – داده های مربوط به فعالیت ماینرهای بیت کوین و تعداد کاربران که از بلاک چین به دست آمده است، این دو نوع ارزش را از هم تفکیک کنیم و ببینیم قیمت کنونی چقدر به خاطر بنیاد ارز و چه قدر به خاطر هایپ (Hype)، تبلیغات و سایر عوامل احساسی است.
تاریخچهی تحلیل آنچین
تولد تحلیل درون زنجیره ای به سال 2011 و ایجاد شاخص coin days destroyed یا بهاختصار CDD برمیگردد. این شاخص بهعنوان سنجه ارزش بیت کوین ایجاد شد و اولین اندیکاتوری است که از قدمت آدرس های بیت کوین استفاده میکند.
یکی از اولین ابزارهای تحلیل آنچین توسعه یافته برای رمز ارزها که به صورت گسترده استفاده شد نسبت Network Value to Transaction (NVT) یا نسبت ارزش شبکه به حجم تراکنشها بود که توسط کوین متریکس (coinmetrics)، کریس برنسکی و جک تاتار به شهرت رسید. نسبت NVT در سال 2017 به منظور تعیین ارزش یک ارز دیجیتال، بهویژه، مقداری که بازار تمایل دارد برای استفاده از روش پرداختی آن بلاکچین بپردازد، ایجاد شد.
با مقایسه ارزش شبکه با حجم تراکنش های ثبتشده روی بلاکچین، می توان فهمید که یک رمز ارز بیش از حد ارزش گذاری شده است یا خیر. وقتی ارزش شبکه با حجم تراکنش ها تعدیل نشده باشد، نبست NVT بالا خواهد بود. با در نظر گرفتن حجم تراکنش ها، اگر ارزش شبکه به طور غیرعادی پایین باشد، افزایش ارزش قابل توجیه است. نسبت NVT با مفهوم نسبت قیمت به درآمد یا P/E در بازار سهام مقایسه می شود و به همان شکل که P/E برای سهام به کار می رود، به منظور خرید، نگهداری یا فروش رمز ارزها استفاده می شود.
طولی نکشید که استفاده از این شاخص فراگیر شد. محققان دیگر در این شاخص تغییراتی ایجاد کردند و برای ارزیابی دقیق تر نسبت ارزش شبکه به فعالیت اقتصادی روی بلاکچین، به کار گرفتند.
برای مثال، سیگنال نسبت ارزش شبکه به حجم تراکنش ها یا NVTS، نسخهی اصلاح شده NVT بود که به جای استفاده از حجم تراکنش های روزانه از میانگین متحرک حجم تراکنش های 90 روزه استفاده میکند. کوین متریکس اخیرا این شاخص را بیش تر تغییر داده و از عرضه شناور آزاد (free float supply) در محاسباتش استفاده می کند. این بهبود های تدریجی نشان می دهند که چگونه روش های ارزش گذاری بنیادی یک ارز دیجیتال به طور پیوسته در حال تکامل است.
به دلیل نارضایتی از نتایج معیار های ساده تحلیل تکنیکال مانند نسبت قیمت به حجم و سایر مفاهیم وام گرفته شده از بازار های سنتی، مثل ارزش بازار (market capitalisation)، شاخص های بیشتری برای تحلیل آنچین معرفی شد. برای مثال ارزش بازار یا مارکت کپ بهطور گسترده توسط بسیاری از وبسایتها برای مقایسه و رتبهبندی ارزهای دیجیتال استفاده میشود. اما از آنجا که ارزهای دیجیتال بیشتر شبیه پول و کالا هستند تا سهام یک شرکت، مارکت کپ معیاری غیر دقیق و گمراه کننده خواهد بود. مقدار مارکت کپ با توجه به شیوه های مختلف انتشار کریپتوها میتواند متفاوت باشد. بهعنوان نمونه یک توکن ممکن است با عرضهی در گردش (circulating supply) یک تریلیون و فروش تنها چند توکن با قیمت 1 دلار، به مارکت کپ یک تریلیون دلاری دست یابد. در حالی که در عمل شاید فقط 3 عدد از این توکن با قیمت 3 دلار به فروش رسیده و حجم معاملات آن 3 دلار باشد.
به خاطر ضعف مفهوم مارکت کپ و کاستی های استفاده از سایر ابزارهای بازارهای سنتی در بازار رمز ارزها، مجموعه جدیدی از ابزارهای آنچین توسعه پیدا کرده اند که به معامله گران کمک میکنند تا سلامت و کارایی شبکه بلاکچین مدنظرشان را دقیق تر ارزیابی کنند.
بسیاری از این معیارها حول مفهوم UTXOs (Unspent Transaction Outputs) یا خروجی تراکنش های خرج نشده در بیت کوین شکل گرفتهاند. با ردیابی UTXO میتوان فهمید که یک کیف پول آخرین بار چه زمانی بیت کوین هایش را جا به جا کرده یا یک آدرس چه مدت کوین هایش را نگه داشته است. قدمت، اندازه و تعداد UTXOهایی که در یک شبکه بلاکچین منتقل میشود میتوانند سیگنال قابل اتکایی برای تصمیم گیری فراهم کنند و منجر به توسعه معیارهای آنچین مانند ارزش تحقق یافته، امواج HODL و درصد عرضهی در سود/زیان شده اند.
ارزش تحقق یافته (Realised capitalisation)، ضعف های مارکت کپ را جبران کرده و برای تحلیل بنیادی رمز ارزها با استفاده از داده های بلاکچین به کار میرود. این شاخص توسط نیک کارتر و آنتونی لکالوز ایجاد شده و تمام UTXOها و قیمت متناظر با آخرین جابجایی هر UTXO را جمع آوری میکند.
در اکتبر 2018 تحقیقات بیشتری توسط محمود ماروف و دیوید پوئل روی معیار ارزش تحققیافته صورت گرفت و نتیجه آن تحقیقات ایجاد نسبت ارزش بازار به ارزش تحقق یافته (MVRV) بود. نسبت MVRV را می توان نوعی اسیلاتور (oscillator) در نظر گرفت که چند حد آستانه خاص دارد. اگر بیت کوین از آن حدود عبور کند می توان نتیجه گرفت که بیش از حد ارزش گذاری شده یا کم تر از ارزش واقعی خود قیمت گذاری شده است.
این معیار به اشکال مختلفی باز تعریف شده است. مثلا مدل MVRVz-score و نسبت MVRV هولدرهای طولانی مدت به هولدرهای کوتاه مدت، از روی آن ساخته شده اند و در بلاک چین های مبتنی بر حساب کاربری مثل اتریوم نیز قابل استفاده هستند.
اتریوم دومین بلاک چین بزرگ جهان است و با بیت کوین و بعضی آلت کوین ها در نحوه انتقال تفاوت دارد. این بلاک چین به جای استفاده از UTXO مبتنی بر اکانت است. UTXO نشان دهنده حاصل جمع مسیرهایی است که یک کوین طی می کند تا به آدرس نهایی خود برسد. اینکه چه کسی چه موقع مالک چه چیزی است در دفتر کل ثبت می شود و هر آدرس می تواند چند UTXO داشته باشد.
اما در مدل اکانت به خاطر ترکیب کوین های ورودی و خروجی در قالب موجودی حساب، هر کوین به راحتی قابل ردیابی نیست. در نتیجه دستیابی به برخی اطلاعات مانند قدمت کوین برای اتریوم و توکن های مبتنی بر استاندارد ERC-20 کمی مشکل تر است. بعضی از معیارهای تحلیل آنچین که در بیت کوین و شبکه های مشابه مبتنی بر UTXO مانند لایت کوین استفاده میشوند، مستقیما در بلاک چین اتریوم یا سایر شبکههای مشابه قابل استفاده نیستند.
معیارهای درون زنجیره ای چگونه میتوانند به معاملهگران کریپتو کمک کنند؟
مزیت اصلی شاخصهای On-chain نشان دادن رفتار سرمایهگذاران و وضعیت شبکه در زمان واقعی یا بیدرنگ است.
دو مورد از مهم ترین شاخص های تحلیل درون زنجیره ای تعداد آدرس های فعال و تعداد تراکنش ها هستند. این دو شاخص نمایانگر میزان تقاضا و استفاده از یک شبکه بلاک چین هستند. وقتی تعداد تراکنش ها و آدرس های فعال به صورت جهشی افزایش یابد احتمالا با افزایش قیمت مواجه خواهیم شد.
رشد شارپی تعداد آدرسهای فعال ارز دیجیتال لینک با صعود قیمتی همراه بوده است.
علاوه بر شاخص های ساده ای مانند تعداد آدرس ها، شاخص های دیگری نیز برای به دست آوردن اطلاعات درباره رفتار سرمایه گذاران و بازار وجود دارند. مثلا می توان ارزش بازار را مشارکت همه تریدرها و ارزش تحقق یافته را مشارکت هولدرهای بلندمدتی در نظر گرفت.
وقتی این دو شاخص از هم فاصله بگیرند می تواند به این معنا باشد که بازار بیش از حد داغ شده و به شدت متکی بر خرید و فروش های کوتاه مدت و سفته بازی است. کم و زیاد شدن این واگرایی به تریدرها کمک میکند تا محدوده های مناسب برای خرید و فروش را شناسایی کنند.
می توانیم با به کارگیری داده های مرتبط با UTXO ها و به دست آوردن مدت زمانی که یک آدرس خاص بیت کوین جابجا نکرده است، درباره رفتار سرمایه گذار آن آدرس اطلاعات کسب کنیم. اگر این عمل را برای همه آدرس ها تکرار کنیم، میتوانیم تعداد سرمایه گذارانی را که در وضعیت هولد یا سرمایه گذاری بلند مدت قرار دارند، به دست آوریم. اگر این تعداد زیاد باشد می توان نتیجه گرفت که عرضه در گردش کاهش یافته و بنابراین با ثابت ماندن تقاضا، قیمت افزایش خواهد یافت.
ارتباط بین قیمت بیتکوین و موج هولدینگ یک ساله
به طور خلاصه، شاخص های آنچین چشم انداز مناسبی از وضعیت جاری بلاک چین را فراهم می کنند. معامله گران می توانند با اطلاع از این شاخص ها، بازار را بهتر تحلیل کرده و از فرصت های ممکن برای خرید و فروش استفاده کنند.
دسترسی به داده های آنچین
بهترین روش برای جمع آوری داده های آنچین یک رمز ارز این است که خودتان به یک نود یا گره در شبکه بلاکچین آن رمز ارز تبدیل شوید. با تبدیل شدن به گره، هر لحظه یک کپی از بلاکچین را خواهید داشت. همچنین می توانید از تراکنشهای خود یا سایر گره ها مطلع شده و کارکرد مکانیسم اجماع را بررسی کنید. به این ترتیب میتوانید زود تر از سرورهای واسط، از داده های بلاک چین کوئری بگیرید.
ابزار دیگر دسترسی به داده های تحلیل درون زنجیره ای وبسایت های واسط هستند. به مرور زمان، مجموعه ای از پلتفرم های تحلیلی و پایگاه های داده شکل گرفته اند که می توانید از آن ها کمک بگیرید. در ادامه چند پلتفرم را برای به دست آوردن داده های بلاک چین معرفی می کنیم:
CoinMetrics
کوین متریکس (CoinMetrics) داده های رایگان، ازجمله داده های مربوط به شاخص های آنچین و همبستگی ها را برای سی وهفت دارایی کریپتویی مختلف نشان می دهد. این پلتفرم یکی از پیشگامان استفاده از تحلیل درون زنجیره ای است. میتوانید در وبلاگ آن با جدید ترین روش های تحلیل آنچین آشنا شوید.
Look Into Bitcoin
وبسایت look into Bitcoin یک منبع رایگان برای مدل های نموداری چرخه بازار بیت کوین و تحلیل های درون زنجیره ای است.
Glassnode
در سایت گلس نود می توانید به اطلاعات پایه ای لازم برای تحلیل آنچین دست پیدا کنید. البته توجه کنید که در صورت استفاده از طرح اشتراک رایگان برخی اندیکاتورها را با تاخیر در اختیارتان قرار می دهد، برای دسترسی به اندیکاتورهای پیشرفته و داده های سری زمانی با فواصل کوتاه (مثل داده های مربوط به تایم فریم ساعتی) باید اشتراک این پلتفرم را خریداری کنید.
IntoTheBlock
وبسایت IntoTheBlock مجموعه وسیعی از ابزارهای تحلیلی، شامل شاخص های تحلیل آنچین، تحلیل احساسات و جو بازار و داده های دفاتر ثبت سفارش را برای رمز ارزهای مختلف ارائه میکند.
Santiment/Sanbase
وبسایت Santiment مجموعه وسیعی از شاخص های درون زنجیره ای، توضیحات و مدلسازی ها را ارائه میکند. همچنین در این منبع اقدامات متعددی به منظور طراحی شاخص های آنچین جدید و بهبود شاخص های قبلی صورت میگیرد.
این پلتفرم نیز مثل بسیاری از پایگاه های داده، طرح عضویت رایگان و ویژه دارد. افزونهی Sanbase اجازه می دهد تا داده های آنچین را با استفاده از گوگل شیتز (Google Sheets) واکشی (fetch) کنید.
CQ.Live
وبسایت CQ.Live جز منابعی است که هر معامله گری باید از آن استفاده کند. این پایگاه داده های مفیدی برای تحلیل جریان نقدینگی صرافی ها، فعالیت ماینرها و گردش موجودی بین نهاد های مختلف ارائه میکند.
محدودیت های تحلیل درون زنجیره ای چیست؟
علیرغم مزایای متعدد تحلیل های درون زنجیره ای، این شاخص ها هنوز در حال شکل گیری و تکامل هستند و با توجه به محدودیت تاریخچه داده ها، به مرور زمان رشد پیدا می کنند و یا الگوهای جدیدی شناسایی شده و منجر به شکل گیری شاخص های جدیدی می شوند. مقایسه شاخص های آنچین رمز ارزهای مختلف مستلزم تفسیر دقیق است. همه بلاک چین ها به یک منظور ایجاد نشده اند. مثلا هدف بیت کوین تبدیل شدن به طلای دیجیتال بود ولی بلاک چین اتریوم برای توسعه قراردادهای هوشمند ایجاد شد. اما در کل رشد شاخص های درون زنجیره ای نشانهی مثبتی است.
بعضی از محدودیتهای تحلیل درون زنجیره ای عبارتاند از:
قدمت داده های موجود برای تحلیل بیت کوین به زحمت به یک دهه میرسد، این در حالی است که رمز ارزهای جدید همین تاریخچه را هم ندارند. بعضی از شاخص ها به مرور زمان قابل اعتنا نخواهند بود و یا ممکن است تفسیر آنها در اثر یافتن داده های جدید و متناقض تغییر کند.
راهکارهای مقیاس پذیری لایه دوم [مثل شبکه لایتنیگ (Lightning Network) و زنجیره جانبی (Sidechain) برای بیت کوین و پلاسما و ZkRollups برای اتریوم] پتانسیل تغییر حجم تراکنش ها را به شیوه ای که امروزه از تحلیل آنچین به دست میآوریم، دارند و میتوانند اندیکاتورهایی را که در تحلیل درون زنجیره ای استفاده میشوند، منحرف کنند. بنابراین باید با لحاظ تغییرات فعالیت درون زنجیره ای، تفسیر این معیارها نیز بهمرور تغییر کنند.
تحلیل درون زنجیره ای برای تریدرهای کوتاه مدت/اسکالپرها کاربرد چندانی ندارد چون این تحلیل ها سیگنالهای قابل استفاده برای هولدینگ یا سرمایهگذاری بلند مدت را فراهم میکنند. برای تریدرهای کوتاه مدت دادههایی با جزئیات بیشتر مفیدتر خواهد بود. چنین داده هایی را می توان از طریق راه اندازی نود کامل یا ترکیب داده های آنچین با داده های دفتر ثبت سفارش و تحلیل تکنیکال به دست آورد. مثلا میتوانید پوزیشن های آنچین را با داده های حاصل از دفاتر سفارش مقایسه کنید تا محدوده حمایت و مقاومت شناسایی شود. سیگنال های تکنیکال هم برای ورود به یک معامله بر اساس تحلیل بلاکچین مفید هستند.
منبع: coindesk
بدون کامنت